Torty po godzinach

Wpis

środa, 15 sierpnia 2012

Drożdżowy placek z żurawiną

Chciałam zrobić placek z rodzynkami, bez kruszonki, ponieważ wychodziliśmy zaraz po nastawieniu maszyny. Rodzynek nie znalazłam, za to miałam dwie garści żurawiny. I tak powstał mój pierwszy, nieco spieczony placek drożdżowy. Idealny do posmarowania masłem.


20 g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
350 g mąki pszennej typ 450-550
50 g drobnego cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
70 g miękkiego masła
120 ml ciepłego mleka
1 jajko
dwie garście żurawiny suszonej lub rodzynki

Drożdże rozkruszyłam, wrzuciłam na dno pojemnika, przysypałam łyżeczką cukru, zalałam ciepłym mlekiem. Po 10 minutach dodałam masło, jajko, ekstrakt waniliowy. Na to nałożyłam suche składniki i dorzuciłam żurawiny.

Piekłam jako bochenek 600 gramów, na programie "sweet" czyli do słodkiego pieczywa, skórka "medium", a spokojnie mogła być "light".


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
olik1980
Czas publikacji:
środa, 15 sierpnia 2012 18:16

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • shinawa napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/16 00:43:43:

    super! dałabym więcej żurawiny.. bo jestem prawdziwym łakomczuchem! :)

Dodaj komentarz

Tagi

Kanał informacyjny



Opcje Bloxa