Torty po godzinach

Wpis

niedziela, 12 sierpnia 2012

Biszkopt maderski i krem cytrynowy

Jest podobno lepszy do tortów angielskich niż klasyczny, bo jest bardziej zbity i nadaje się do przekładania kremem maślanym. Zrobiłam wczoraj pierwszy raz. Faktycznie łatwiej się kroi, łatwiej przekłada, bo jest mniej delikatny... ale ja właśnie lubię tę delikatność klasycznych biszkoptów, więc ten mnie nie przekonał. Może go też za bardzo spiekłam, ale moim zdaniem jest zbyt suchy, zbyt ciężki. Do tego niczym się go nie nasącza. No i te kremy maślane... mam do nich stosunek... no w każdym razie wolę kremy na bazie śmietany, zwłaszcza, że śmietaną kremówkę zamawiam w mleczarni. Jest pyszna, ubija się błyskawicznie, nie trzeba nawet żelatyny do niej dodawać, nie mówiąc o śmietanfixach. 

Ale ku potomności zapiszę przepis na formę kwadratową o boku 25 cm:

- 5 jajek całych
- 470 gramów mąki tortowej
- opakowanie proszku do pieczenia (8 gramów)
- 315 gramów miękkiego masła (nie używam margaryny. NIGDY. Prawdziwe masło prosto z mleczarni...)
- 315 gramów cukru pudru
- łyżka ekstraktu waniliowego

Masło miksujemy na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy łyżka po łyżce cukier puder. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dorzucamy do miksującej się masy jajko i kilka łyżek mąki, znowu jajko i kilka łyżek mąki. Na koniec ekstrakt waniliowy. Całość musi być gęsta i gładka. Przekładamy do formy i pieczemy 1h w 160 stopniach.

Po upieczeniu biszkopt studzimy. Najlepszy do "modelowania" jest po upływie 6h od wyjęcia z piekarnika. Ja tyle czasu nie miałam, a i tak było OK. To co odkroiłam ze smakiem zjadły dzieci.

Ciasto przekroiłam na pół i przełożyłam kremem cytrynowym.

- 280 gramów miękkiego masła
- 300 gramów cukru pudru
- 1 łyżka stołowa mleka
- sok wyciśnięty z jednej cytryny

Miękkie masło ubijamy mikserem na puszystą masę i cały czas miksując dodajemy łyżka po łyżce cukier puder, potem mleko i ubijamy około 10 minut na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy sok z cytryny, miksujemy jeszcze chwilę i nakładamy na ciasto oraz smarujemy ciasto z góry i po bokach aby masa plastyczna dobrze się trzymała.

Jeśli krem ten chwilę schłodzimy w lodówce, a potem przełożymy go do worka cukierniczego możemy nim ozdabiać babeczki.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
olik1980
Czas publikacji:
niedziela, 12 sierpnia 2012 11:13

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • agson_1 napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/12 11:16:19:

    Ciekawy przepis!

Dodaj komentarz

Tagi

Kanał informacyjny



Opcje Bloxa